Skip to main content

Gammal byggnad putsas upp för Sveriges generalkonsul i Jerusalem

TOR, MAR 22, 2012 14:09 CET

Från Statens Fastighetsverk, läs artikeln i sin helhet här.

Statens fastighetsverk (SFV) har renoverat och byggt till den svenske generalkonsulns residens i Jerusalem. Den K-märkta byggnaden är en av de äldsta i området Greek Colony i den västra, israeliska delen av Jerusalem. Tillbyggnaden har utformats och anpassats så att den på bästa sätt ska smälta in i den kulturhistoriskt värdefulla miljön.

 

En viktig anledning till ombyggnaden är att residensets representationsutrymmen varit för trånga. Därför har Statens fastighetsverk nu byggt in den tidigare terrassen så att den kan användas som matsal. Fasadmaterialet utgörs till största delen av glas och taket har fått en böjd form som leder tankarna till tält och marknadsstånd.

-          Tillbyggnaden är ritad av den svenska arkitektfirman Hidemark & Stintzing. Arbetet har utförts av lokala entreprenörer under ledning av en lokal arkitekt. Detta förenklar processen eftersom de kan både byggnaden och israelisk byggnads- och kulturminneslagstiftning, säger Berit Nilsson, fastighetschef Utrikes vid Statens fastighetsverk.

Modern teknik och lokal kunskap

I samband med utbyggnaden har gården stensatts av skickliga hantverkare som arbetar med traditionella material och metoder. Delar av en gammal stenläggning som sparats har lagts som en matta framför entrén och som ett kontrasterande band kring planteringarna. Invändigt har residensets kök och våtutrymmen renoverats medan tekniska installationer setts över. På gästtoaletten vid huvudentrén har en av väggarna klätts med lokalt handmålade kakelplattor med ett mönster inspirerat av mosaiker från en äldre byggnad i Betlehem.

-          Byggprojektet i Jerusalem är ett bra exempel på hur Statens fastighetsverk använder modern teknik och formgivning samt lokal kunskap och kompetens, säger Berit Nilsson.

Fakta Sveriges residens i Jerusalem

Mycket talar för att residenset på Yonatan 13 är ett av de äldsta husen i Greek Colony, byggt på 1880-talet när området grundades. Svenska staten köpte huset 1991 när Sverige öppnade generalkonsulatet i Jerusalem och sedan dess har generalkonsuln haft sitt residens här.

Huset är byggt av lokal sten och hade ursprungligen två våningar, en tredje våning byggdes till i slutet av 1900-talet. Envåningshuset i trädgården och tillbyggnaden på husets framsida, uppförd 2011, är liksom övriga nutida tillägg infogade med största hänsyn till den ursprungliga miljön.

För mer information kontakta:

Berit Nilsson, fastighetschef Statens fastighetsverk, 08 696 70 21, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pressbilder: www.sfv.se

 

 

Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark.