RÖDA HUSET

NOMINERAD TILL RÖDFÄRGSPRISET 2016

År: 2015
Plats: Värmdö
Beställare:   Privat
Arkitekt:   Jacob Hidemark - Ansvarig och Handläggande 
  Malin Holmberg - Medverkande

Renovering och nybyggnad i rött

"2012 fick jag i uppdrag att göra ritningar för en tillbyggnad av ett befintligt hus från 1800-talet. Huset var relativt förfallet och projektet kom därför att bli lika mycket ett renoveringsprojekt som ett nybyggnadsprojekt. Norr om det befintliga huset ritade jag en ny huskropp i två våningar, sammanlänkad med det äldre via en gång i glas. Den nya delen innehåller vardagsrum, kök, badrum, tvätt och ett allrum i det nedre planet. Sovrummen är förlagda till den gamla huskroppen.

Byggnaden ligger i en kuperad del av tomten vilket gjorde att det blev naturligt att ta upp nivåskillnaderna med terrasser och trappor. Det nya huset skiljer sig från det äldre genom att det har större glaspartier, flackare takvinkel men framförallt genom att hela husets fasader är täckta med en spaljé för växter att klättra i. Samtliga delar förutom fönster och dörrar är målade med Falu Rödfärg Ljusröd."